Notícies

 Educar las emociones


Molts psicòlegs, pedagogs, mestres i educadors, contínuament, expressen la seva preocupació de cara a la falta d’atenció que donen els pares i mares a l’Educació Emocional dels seus nens i nenes. 
 
En aquesta notícia, ens explica la gran importància de la formació emocional que han de rebre els infants, ja que en el moment en què un infant desenvolupa algunes emocions no sap què li passa i en aquesta situació és quan les famílies han d’ajudar-los a diferenciar cada emoció i a posar el nom a cadascuna d’elles, entre d’altres. D’aquesta manera, ajudaran al seu fill a ser més feliç, a tenir més autoestima, a relacionar-se, etc. 

Des del nostre punt de vista, considerem, que és un àmbit molt poc desenvolupat a dins l’escola i no hauria de ser així. És a dir, depenent de l’estat d’ànim de cada infant realitzarà les coses d’una manera o altre, per tant, els mestres; educadors i familiars han de vetllar per la felicitat dels nens i nenes. A més, el fet de respectar les emocions que sent l’infant, pensem, que és molt important de cara a sentir-se bé amb ell/a mateix, ja que, creiem que, és més important donar llibertat d’expressió que no censurar-la, tot dins una certa mesura. 

Així doncs, tal com comenten en aquesta notícia el professor Vallés i el director del màster en Educació Emocional de la Universitat de Barcelona, Rafael Bisquerra, els pares i mares són els primers que s’haurien de formar o emfatitzar l’atenció amb les emocions que ells mostren als seus fills, per tal de poder ensenyar-los la manera de resoldre i emfatitzar les emocions correctament a la resta de persones.

 

 

Una Bona Educació emocional facilita l’èxit a la vida

La Intel·ligència i l’Educació Emocional són dos temes que no s’acostuma a sentir a parlar gaire. Tot i això, de mica en mica es va popularitzant més i donant importància, sobretot en el desenvolupament dels infants. 

En aquesta notícia, Una bona educació emocional facilita l’èxit a la vida, ens explica el gran paper que tenen les famílies a l’hora de donar valor a les emocions dels seus fills i filles. Personalment, estic totalment d’acord amb el que ens diu aquest article, és a dir, la família és el primer entorn en què un infant es socialitza i, per tant, és el punt de referència que té l'infant. Així doncs, perquè els nens i nenes es sentin bé amb ells mateixos, perquè es relacionin més, perquè es puguin expressar, etc., penso que és fonamental que des de casa es treballin les emocions; com gestionar-les i com expressar-les. 


D’aquesta manera, tal com he esmentat abans, la família és un dels referents més importants pels nens i nenes, per tant és qui ha de donar exemple, tot expressant i oferint estratègies per gestionar les emocions que l’infant sent.

En definitiva, un adequat treball de les emocions des de petits, considero, que és un benefici per a tota la vida, tant a nivell personal com a nivell social.


“Si eduquem les emocions, creix el benestar dels infants”

El passat 2 de juny de 2013 al diari el Punt va sortir publicada una entrevista a María Ángeles Mairena (psicòloga clínica de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona) on es tractava el tema de les emocions infantils a partir dels contes creats per l’Hospital Sant Joan de Déu. Tal i com exposa Mairena, “És bo sentir emocions. El que importa és saber com conduir-les quan interfereixen en la teva vida”.  A l’Hospital, tal i com defensa la psicòloga en aquesta entrevista, defensen la idea de treballar les emocions amb els infants per tal que aquests responguin millor davant de qualsevol conflicte. A més, els llibres que han creat no només van destinats als infants sinó també a les famílies i educadors ja que esdevé rellevant que aquests també hi participin en l’educació emocional.

Els contes d’en Toni i la Tina són llibres que fan reflexionar i aprendre també a com controlar segons quines emocions com la ira i la por i a potenciar-ne d’altres de positives. A més, s’exalta que per tal que les famílies puguin educar les emocions dels seus fills han d’aprendre a controlar-ne les seves pròpies ja que d’aquesta manera podran entomar les dels seus infants. Finalment, també es tracta sobre la intel·ligència emocional que des de fa temps està tenint un pes molt rellevant en la nostra societat.

Cal dir que hem escollit aquesta entrevista perquè la psicòloga, experta en el tema que vertebra el nostre bloc, dóna resposta a moltes preguntes que ens podem formular sobre el tema de les emocions i de l’educació emocional. A més, dóna pautes també sobre com tractar l’educació emocional a partir de llibres tant innovadors com els contes d’en Toni i la Tina i a controlar i gestionar moltes de les emocions que podem sentir a diari.


ALBERT SALAMÉ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada