dissabte, 5 d’abril del 2014

LES EMOCIONS I L'EDUCACIÓ EMOCIONAL

Els éssers humans experimentem diferents emocions, amb diferents intensitats, com a resposta o reacció espontània subjectiva davant d’un estímul concret. Aquestes, en general, ens mouen per facilitar-nos la vida. No obstant, cal que des de ben petits aprenguem a gestionar-les, fet que requereix temps i un entorn favorable i estimulador. Una bon mitjà pot ser, doncs, l’escola a través de l’educació emocional, amb la finalitat que cada persona pugui desenvolupar recursos i eines personals necessàries per estar i sentir-se bé amb un mateix i amb els altres. 

Segons l’Informe Delors (UNESCO, 1998, citat a Collell, J. i Escudé, C., 2003), l’educació emocional és un complement indispensable en el desenvolupament cognitiu i una eina fonamental de prevenció, ja que molts problemes tenen el seu origen en l’àmbit emocional. 

Així doncs, tot i ser un aspecte imprescindible en el desenvolupament integral de les persones, s’ha deixat molt de banda des de l’escola ja que, tradicionalment, s’ha donat importància als aprenentatges de caire més científic i tècnic, en comptes de prioritzar la reflexió sobre els sentiments i les emocions.

Encara que pugui semblar que les emocions i les TIC són dos àmbits oposats, cal tenir en compte que actualment la societat està canviant i que, cada vegada més, les noves tecnologies formen part del dia a dia de les persones. És per això que volem que el nostre blog serveixi per aprofundir en el tema de les emocions i de l’educació emocional a través de diferents recursos, propostes didàctiques i programari multimèdia, entre d’altres, per tal de treballar les emocions dins l’àmbit escolar i, a més, que les TIC hi juguin un paper important. 

En el següent vídeo, fet per les membres del grup amb imatges d'elaboració pròpia, es presenten algunes de les emocions que es poden treballar a l'escola. A més, el vídeo pot utilitzar-se com un recurs més per introduir-les a l'aula i, fins i tot, els infants es poden dibuixar en els seus dits l'emoció que senten, tal com hem fet nosaltres. Esperem que us agradi!!


10 comentaris:

  1. Un tema molt interessant i molt necessàri començar-lo des de ben petits!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, com bé dius, és un tema molt important però, per mala sort, hi ha poca formació pels docents i poques escoles que treballin l'educació emocional. Entre tots podem donar-lo a conéixer una mica més :)

      Elimina
  2. Tot i que és un dels temes més importants en l'educació dels infants, sembla que a les escoles no s'acaba d'anar més enllà de les pràctiques més comunes, per tant, és molt interessant que dediqueu el blog a oferir nous recursos. En aquest cas, la idea del vídeo m'ha semblat molt original i segur que als nens també els hi agradaria molt pintar-se els seus dits,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Mireia! Què bé que t'hagi agradat el vídeo!! Nosaltres també creiem que els infants gaudirien molt pintant-se els dits i mostrant les seves emocions!! :)

      Elimina
  3. Em sembla molt interessant el blog que proposeu! És cert que el marc les emocions és un tema cabdal a l'hora de considerar el desenvolupament d'una persona ans són quelcom que ens acompanya allà on anem, tan a petits com grans. Teniu raó quan dieu que des de l'escola no es treballen i és prioritzen altres tipus d'aprenentatge però penso que les emocions són quelcom tant bàsic i flexible que es pot compaginar i treballar amb i a través d'altres tipus d'aprenentatge. Ara bé, per a treballar-les, cal saber com fer-ho, així que ja estaré pendent dels consells que ens aneu donant! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna, com bé dius, les emocions es poden treballar de manera global i, per tant, es poden encabir dins de qualsevol aprenentatge. Tot i això, és primordial tenir una bona formació per tal de saber com i què es pot treballar per tal de garantir una educació emocional de qualitat. Moltes gràcies per comentar, anirem penjant noves cosetes sobre el tema!! =)

      Elimina
  4. Considero un tema molt important a tractar quan els nens són joves. El bloc us ha quedat molt complert i original. Continueu així, sereu grans mestres!

    ResponElimina
  5. Per començar, enhorabona per aquest blog. M’ha semblat molt interessant tot el que proposeu i penso que pot servir de gran ajuda i com a font d’informació per futurs docents.
    És cert , tal i com dieu, que el tema de les emocions no es tracta molt a l’aula. Actualment veiem molts d’exemples. El simple fet de dir-li a un nen que deixi de plorar ja és deixar de banda les emocions. Com a futurs educadors penso que ens hauríem de formar respecte aquest tema. És un tema molt interessant i important. Les emocions estan presents constantment a les nostres vides, i per què no saber-les tractar? Per què no parlar sobre aquest tema??
    És important que els nens reconeguin les seves emocions, les expressin.
    Ensenyar a un nen conceptes com les matemàtiques... són importants, però les emocions també. Nosaltres estem per formar persones, per acompanyar-les en aquest procés.
    Si com a docents ajudem a tots els infants a reconèixer i expressar les emocions és un gran pas. Estem ajudant a que els nens es coneguin i puguin entendre els seus estats d’ànim.
    Finalment i com ja he dit abans, enhorabona pel blog. És un tema molt important i esperem que els futurs docents treballin força per aconseguir el que proposeu en el blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Natalia! Tens molta raó en tot el que dius. Entre tots hem d'aportar el nostre granet de sorra per tal de donar a conèixer una mica més l'educació emocional i per poder-la tractar a l'aula de manera adequada.
      Seguirem treballant per recollir eines i recursos interessants sobre aquest tema :)

      Elimina